Ultimátní návod pro výběr hangboardu + na co si dát pozor

Ultimátní návod na výběr hangboardu pro lezecký trénink + na co si dát pozor

Nejlepší hangboard pro tebe je takový, na kterém se ti dobře cvičí a líbí se ti.

Já vím, hrozný moudro, ale je to tak. Je to ale samozřejmě trochu větší věda. Nesmí řezat do prstů ostrými hranami (i takové se bohužel prodávají) a je alespoň trochu univerzální, aby tě trénink po pár týdnech nezačal nudit. Může to být třeba madlo na shybování, oblina nebo možnost přidat nějaké další tréninkové pomůcky jako koule nebo válce, které ti teď nepřijdou důležité, ale časem se ně může přijít řada.

Takže jak se teda mám zlepšit v lezení? Na to by byla jednoduchá odpověď. Buď málo lezeš, anebo máš zažitou rutinu, která už tvému tělu nedodává dostatečný impulz. Pokud lezeš málo z časových důvodů, je pro tebe hangboard dobrá volba. Pokud jsi ve spirále, tak hangbordem můžeš dodat další impulz. 

Na začátek je dobré říct, že trénink na hangbordu slouží opravdu jako tréninková pomůcka - tedy příprava na lezení venku, případně v hale. Lezení se nedá nahradit, protože lezení je komplexní pohyb, zatímto na hangbordu se zaměřujeme na jediné - na isometrické visy pro zlepšení maximální síly (tedy větší síla = víc toho uvisíš). Pokud tedy už chvíli lezeš a rád bys hangboarding zařadil do tréninku, budu se snažit popsat, proč bys mohl zvážit i hangboardy od nás. Nejdřív na to ale pojďme trochu obecněji.

Proč se trénuje na hangboardu

Kdybych měl vypíchnout několik důvodů, proč si myslím, že se na hangbordu trénuje, byly by to tyhle:

  • Efektivita - časová efektivita tréninku
  • Volba - možnost volby jak moc velkému stresu tělo vystavíš
  • Opakování - tréninku můžeš opakovat a když se stane lehčím, zvýšíš zátěž (víc času, menší lišty nebo přidané závaží)
  • Hodnocení - možnost měřit a porovnávat výsledky, tedy hodnotit progres

Efektivita. Mohli bychom říct, že časová efektivita tréninku na hangboardu je jedna z nejlepších věcí, na které můžeš narazit. Další velmi efektivní tréninková metoda už bude asi jen kampus.

Volba. Díky různým hloubkám lišt na hangboardu můžeš různě kombinovat trénink. Můžeš různě kombinovat krátké visy na lištách, které jsou pro tebe hraniční s delšími visy na těch, které udržíš třeba 10-20 sekund. 

Opakování. Tréninky se dají opakovat a měřit. Určitě si všimneš, že se po čase jeden trénink stane moc jednoduchým. Je určitě fajn tréninky měnit už proto, aby to nebyla nuda, ale především tréninku musí odpovídat aktuální úrovni - nesmí být moc lehké.

Hodnocení. Pokud si analytický typ a rád si věci měříš, porovnáváš a hodnotíš, můžeš dostat pěknou statistiku a pokud budeš zkoušet různé druhy tréninku, určitě zjistíš, že některé fungují lépe, některé hůř. Musíš si tedy vybrat ten, který má dobré výsledky a baví tě.

 

Jak teda vybrat hangboard?

Pokud se podíváš na výběr ať už u nás nebo u konkurence, máš v podstatě dvě varianty. Buď chceš desku na ven - malé cestovní, portable hangboardy a nebo chceš trénovat doma a budeš muset pořídit hangboard na zeď. 

Nástěnné hangboardy

Velké hangboardy pro domácí trénink. Spoustu výrobců především ze zahraničí, ale u nás v republice jsou seriózní asi 3. My jsme jeden z nich. Některé mají výhody, některé i nevýhody, ale chtěl bych především říct věci, kterým bych se vyhnul. Zmíním jen pár věcí, protože přednost pro jednoho může být naopak překážka pro druhého, takže jen zkrátka.

  • především ostrým hranám chytů, které některé hangboardy mají - a to je prostě vždycky špatně
  • polyuretanovým deskám - kůži budeš potřebovat při lezení, navíc výroba dřevěných hangboardů je mnohem ekologičtější
  • Z osobního přesvědčení bych se vyhnul překližce - masivní dřevo prostě vypadá lépe a má méně defektů, protože překližka se skládá z dýh a hezká je jen ta přední, takže většinou díky frézování odhaláme nějaký defekt. A taky obsahuje zbytečná lepidla. 

Můžeš si u nás vybrat už ze 4 modelů podle toho, který si ti líbí nejvíc. Nejdostupnější Base+ se shybovacím madlem, HoldOn jako zlatý univerzál, Power pokud by tě bavil pegboard (za mě super věc třeba na trénink lock offu) a nebo tu nejvíc hi-tech variantu, kterou zatím dokážu vymyslet - Summit z jednoho kusu dřeva (na fotce je ještě ze dvou, ale v sušárně už máme 73mm fošny speciálně na tenhle kousek). Navíc s parádními sklony od 20° do 40° a možností přidat i další příslušenství.

 

Portable hangboardy

Malá váha, skladnost a možnost ho pověsit za karabinu na větev, hradu nebo do prvního borháku. 

Čemu se vyhnout?

  • portable hangboardům, které mají chyty moc daleko (nízko) od uchycení lana
  • moc ostré hrany, které budou nepříjemné na držení
  • hangboardy z měkkého dřeva jako je třeba smrk
  • z osobního přesvědčení bych se vyhnul překližce - masivní dřevo prostě vypadá lépe a má méně defektů, protože překližka se skládá z dýh a hezká je jen ta přední, takže většinou díky frézování odhaláme nějaký defekt. A taky obsahuje zbytečná lepidla. 

U nás máš hned tři možnosti. Upřímně vybírej spíš podle pocitu. Všechny jsou funkční podobně a ani jeden tě nezklame. Ať už největší z nejmenších Minimalist se středovým madlem, otočný Twist a  nebo nejmenší prcek Bajt

Zpět do obchodu